Mitä tarina lesken rovosta opettaa

”Ja opettaessaan hän [Jeesus] sanoi: ’Varokaa kirjanoppineita, jotka mielellään käyskentelevät pitkissä vaipoissa ja haluavat tervehdyksiä toreilla ja etummaisia istuimia synagoogissa ja ensimmäisiä sijoja pidoissa, noita, jotka syövät leskien huoneet ja näön vuoksi pitävät pitkiä rukouksia; he saavat sitä kovemman tuomion.’

Ja hän istui vastapäätä uhriarkkua ja katseli, kuinka kansa pani rahaa uhriarkkuun. Ja monet rikkaat panivat paljon. Niin tuli köyhä leski ja pani kaksi ropoa, yhteensä muutamia pennejä.

Ja hän kutsui opetuslapsensa tykönsä ja sanoi heille: ’Totisesti minä sanon teille: tämä köyhä leski pani enemmän kuin kaikki muut, jotka panivat uhriarkkuun. Sillä he kaikki panivat liiastaan, mutta tämä pani puutteestaan kaiken, mitä hänellä oli, koko elämisensä.’

Markus 12 : 38 – 44

Tämä tarina ei korosta sitä, että köyhällä leskellä olisi enemmän uskoa kuin rikkailla. Tarina ei puolla sitä, että köyhän pitäisi antaa seurakunnalle kaikki ruokarahansa, samalla kun varakkaat antavat osan liiastaan. Hyvä seurakunta auttaa köyhiä, kuten tekee meidän ev.lut seurakuntamme Suomessa. Hyvävaraiset antavat lahjoituksia, jotka menevät sitä tarvitseville. Näin syntyy tasaus, josta Raamattu kertoo.

TÄÄLLÄ voi tehdä lahjoituksia verkkopankin kautta, jos niin haluaa ja on ylimääräisiä varoja. (Sivusto ei liity tähän blogiin mitenkään.)

Jeesus arvosteli sen ajan tekopyhiä kirjanoppineita, jotka riistivät jopa köyhiltä. Todennäköisesti leski oli painostettu antamaan vähästään. Kuitenkin kirjanoppineet vaativat itselleen kansan kunnioitusta ja etummaisia penkkejä, jotta näyttäisivät oikeilta uskovilta. Jumala vihaa tekopyhyyttä ja Jeesus tässä sanookin, että ’he saavat sitä kovemman tuomion’. Jumala on totuuden Jumala ja vain aito usko avaa tien Jumalan luo. Oikea usko ei riistä köyhältä, eikä sorra kärsivää.

Selvyyden vuoksi tähdennän, että tämä Raamatun tarina ei tarkoita sitä, etteikö kirkossa saisi mennä etupenkkiin istumaan. Onhan esimerkiksi ihmisiä, joilla on heikko näkö tai kuulo, tai liikuntarajoite, jonka vuoksi he haluavat istua etupenkissä. Tarina kertoo nykyaikaan verrattuna ihmisen henkilökohtaisesta, sisäisestä uskosta ja asenteesta. Oikea usko ei ole ulkokultaisuutta ja kiitoksen hakemista.

Koronatilanteesta johtuen kirkossa käyminen voi olla joillekin nyt terveysriski, mutta ainakin virtuaalikirkon kautta voi seurata useamman kirkon messuja, katso TÄÄLTÄ

Aina tulisi muistaa Jeesuksen sovitustyö ristillä, silloin kun omatunto alkaa kolkuttaa. Syntejä on lupa pyytää ja saada anteeksi ja synnintunnustus on myös oikean vanhurskauden ensiaskel. Luota Jeesuksen ristintyön voimaan, niin saat syntisi anteeksi, kun pyydät sitä rukouksessa vilpittömästi Jumalalta.

Nyt korona-aikana voi pitää ehtoollisia kotonakin, ehtoollisviiniksi käy mehukin ja ehtoollisleiväksi vaikka pikkuleipä tai murrettu leivän pala, kuten Jeesus antoi. Jokaisella uskovalla on oikeus antaa synninpäästö toiselle, jos pappia ei ole paikalla. Nyt jos koskaan sille olisi varmaankin tarvetta monessa perheessä, kun tulevaisuus monia huolettaa. Jos on vähänkään huolta siitä, antaako Jumala anteeksi, pyydä tutulta uskovalta, sukulaiselta tai perheenjäseneltä yksityinen synninpäästö ja nauttikaa hiljainen ehtoollinen kotona, mökillä, tai vaikka luonnon helmassa. Ehtoollinen ja synninpäästö antavat Jeesuksen lupaaman sisäisen rauhan. Sen jälkeen on kevyempää jatkaa maallista matkaa.

Taivaan Isän siunausta, terveyttä ja iloa Kristuksessa !