Jumala ei ketään kiusaa

”Autuas se mies, joka kiusauksen kestää, sillä kun hänet on koeteltu, on hän saava elämän kruunun, jonka Herra on luvannut niille, jotka Häntä rakastavat!

Älköön kukaan, kiusauksessa ollessaan, sanoko: ’Jumala minua kiusaa’; sillä Jumala ei ole pahan kiusattavissa, eikä hän ketään kiusaa.

Vaan jokaista kiusaa hänen oma himonsa, joka häntä vetää ja houkuttelee; kun sitten himo on tullut raskaaksi, synnyttää se synnin, mutta kun synti on täytetty, synnyttää se kuoleman.

Älkää eksykö, rakkaat veljeni. Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, valkeuksien Isältä, jonka tykönä ei ole muutosta, ei vaihteen varjoa.”

Jaakobin kirje 1 : 12 – 17

Jokainen on varmaan kuullut vanhan sanonnan : ”Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat”. Yleensä tuota lausetta on hoettu silloin, kun jonkun on täytynyt olla jossain asiassa kärsivällinen. Ei ole siis ollut kyse kärsimyksestä, vaan kiusausten vastustamisesta ja pitkämielisyydestä. Nuorena moni on kärsimätön, mutta pitkämielisyyttä voi oppia ja sitä tarvitaan monessa eri tilanteessa elämän aikana.

Kiusaus voi olla sellainenkin, että toinen ihminen loukkaa tai käyttäytyy huonosti, jolloin turhautuminen siitä voi nostaa vihan tunteita sydämeen. Uskovan ei kuulu vastata samalla mitalla, vaan käyttäytyä kuten Jeesus opetti; kääntämällä toisenkin posken, eli olemalla pitkämielinen. Se ei tarkoita sitä, että uskova olisi ’kynnysmattona’ toiselle, vaan päinvastoin; on kypsemmän käytöstä olla rauhallinen ja anteeksiantavainen hankalassakin tilanteessa.

Kuka omaa niin vahvan panssarin sydämen ympärillä, ettei koskaan turhaudu toisen ihmisen huonoon käytökseen ? Ehkä jokainen ihminen lankeaa joskus kärsimättömyyteen ja päästää sydämen vihan ulos. On kuitenkin hyvä opetella pitkämielisyyttä yhä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Rauhaa ei synny ilman anteeksiantoa, empatiaa ja kärsivällisyyttä. Viha kun nousee vihaa vastaan, se synnyttää lisää vihaa. Toki voi sanoa toiselle rauhanomaisesti : ’Minä en pidä tuosta, mitä sinä teet, tai sanot’. Oman tunteen tai näkemyksen kertominen ei ole toisen ihmisen syyttelyä.

Moni sanoo, että Jumala ’rankaisee tai koettelee’, kun jotain vaikeaa tapahtuu elämässä. Tämä kertoo siitä, kuinka monessa tilanteessa me ajattelemme Jumalan olevan kaiken takana. Se on inhimillistä ajatella niin, kun uskoo Jumalaan ja näin ajattelevat monet epäuskovatkin. Epäuskovatkin siis uskovat Jumalan kaikkivaltiuteen vaikka kapinoivat Häntä vastaan. Jumala on meidät luonut ja me alitajuisesti tiedämme olevamme Hänen lapsiaan.

Me elämme nyt armon aikaa, joten Jumala ei rankaise meitä vielä. Hän antoi ainoan Poikansa kärsimyksen ristille lunastamaan kaikki syntimme anteeksi. Jumala haluaa pitää meistä huolta, mutta sitä varten meidän täytyy kääntyä Jumalan puoleen ja rukoilla apua ja ohjausta. Moni epäuskova ajattelee, että Jumalan kuuluisi huolehtia hyvin kaikista ihmisistä, vaikka he eivät itse tunnustaisi Jumalaa ja Kristusta Herrakseen. Jumala auttaa, kun Häneen aidosti uskoo ja Hän haluaa kaikkien ihmisten kääntyvän rukouksessa Hänen puoleensa.

Elämä itsessään koettelee ja osa koettelemuksista on vain omaa syytämme. Kiusaukset voivat aiheuttaa varjoja Jumalan eteen, niin että Jumalan olemus nähdään väärin. Jumala ja Kristus ovat puhdasta valoa ja rakkautta, kuten tuossa Jaakobin kirjeessäkin sanotaan : ’…jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, valkeuksien Isältä’. Meidän tulee kiittää Jumalaa kaikesta hyvästä ja ennenkaikkea armosta. Kiitos kohottaa meitä lähemmäs Jumalaa ja olemme vastaanottavaisempia Hänen hyville lahjoilleen ja viisaalle ohjaukselleen. Kiitos aiheuttaa onnellisuutta ja luottamusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.