Kateus on kielletty kymmenessä käskyssä

on

”Älä himoitse lähimmäisesti huonetta. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa.”

2. Mooses 20 : 17

Nykyaikaan sijoitettuna tuo käsky voisi kuulua näin : älä kadehdi tai himoitse lähimmäisesi taloa, vaimoa, tai autoa, tai mitään mikä on hänen omaansa (=hyvä työ, hyvä palkka, kauneus, terveys, ym.)

Kymmenen käskyä ovat rakkauden laki. Jumala kehoittaa käskyissä kunnioittamaan ensin yhtä ainoaa Jumalaa ja pyhäpäivää, sen jälkeen Jumala kehoittaa kunnioittamaan kaikkia ihmisiä, joiden kanssa olemme tekemisissä. Kunnioitus tarkoittaa sitä, ettemme vahingoita ketään toista sanoillamme tai teoillamme.

Kateus on itsekkyyttä. Kateus on sitä, että ihminen ei soisi lähimmäiselle mitään hyvää, vaikka olisi kyseessä ystävä, naapuri tai sukulainen. Haluttaisiin ottaa pois toiselta vaikka katto pään päältä, koska kateus niin riipaisee sydäntä. Sydämenhän pitäisi iloita aidosti lähimmäisen onnesta.

Kateus on ollut sallittua suomalaisessa yhteiskunnassa. Sallivuus näkyy siinä, että kateutta ei häpeillä, vaan se näytetään avoimesti. Kateus on synnyttänyt ihmisten välistä kilpailua ja kilpailu on synnyttänyt ylikulutusta, ylivelkaantumista ja lopulta luonnon ylikuormittumista. Kateus on aiheuttanut riitoja, välirikkoja ja epäluottamusta ihmisten välille. Uskovien kesken kateus näkyy siten, että lähimmäisen hyvätuloisuutta paheksutaan Raamatun Sanan nimissä. Paheksutaan hyvää kotia, kauniita vaatteita ja laadukasta autoa, kuin ne itsessään olisivat syntiä. Unohdetaan, että monet Vanhan Testamentinkin uskovat merkkihenkilöt olivat varakkaita. Pohjimmiltaan on kyse kateuden synnistä, joka verhotaan piiloon vääristämällä Raamatun Sanan tarkoitusta. Uskovien juurikin pitäisi iloita muiden uskovien hyvästä elämästä ja rukoilla sitä kaikille lähimmäisille.

Kun Jumala on tärkeintä elämässä, silloin kaikki on kunnossa, olitpa rikas tai köyhä. Jumala voi siunata uskovaa monenlaisella runsaudella. Minkä Jumala on antanut, se ei voi olla väärin, ellet itse tee materiasta tai asemasta epäjumalaa itsellesi.

Jos ihmiset olisivat kuunnelleet Jumalan antamia kymmentä käskyä alusta alkaen, koko maailma voisi nyt paremmin. Ihmiskunta on luottanut enemmän omaan järkeensä ja nyt elämme ilmastonmuutoksen kourissa ja monilla on paha olla. Jumala on kaukaa viisas ja näkee tuleviin. Häntä kannattaa kuunnella ja noudattaa Hänen käskyjään, jotka ovat kaikkien meidän parhaaksi.

  • Jos et kadehdi ketään, olet onnellisempi.
  • Jos et ota liikaa velkaa, olet rauhallisempi.
  • Jos et kilpaile paremmuudesta muiden kanssa, hyväksyt itsesi aidommin.
  • Jos et rakenna itsetuntoasi materian tai aseman varaan, ylität elämän haasteet helpommin ja tunnet olevasi aina kokonainen ihminen olosuhteista riippumatta.
  • Rakenna itsetuntosi Jumalan rakkauden ja armon varaan ja saat pysyvän mielenrauhan joka kantaa kaikissa olosuhteissa.

Image by Peggy Choucair from Pixabay

Lukijan kommentit ja julkiset esirukouspyynnöt

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.